Acesulfame k - Ok Kimya

Acesulfame k

Acesulfame k ( E950 ) 25KG

Acesulfame k 1967 senesinde Alman kimyacı Karl Clauss tarfından bulunan bu Acesülfam K beyaz renkli, kokusuz, kristal yapıda kalorisiz bir tatlandırıcı türüdür. Acelsulfamın şeker değeri 200 olup, yani şekerden 200 kat daha tatlı bir maddedir. Bu madde ağızda yedikten sonra ağızın içerisinde acımsı bir tat bırakmaktadır. Kalorisi düşük olan ürünlerin içerisinde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.

Acesulfame K ( E950) 25 kg bir tür tatlandırıcı olarak piyasalarda bulunmasından dolayı  genellikle şekerlemelerde, içeceklerde, pastalarda ve daha bir çok üründe kullanılmaktadır.  Yazımızın devamında daha ayrıntılı bilgileri sizlerle paylaşacağız. İlk olarak Acelsulfamın yapısında ne var ona bakalım.  Daha sonra zararları, kullanım alanları, olası yan etkileri gibi bilgilerde yer vereceğiz. İşte Acelsulfam K (E950) 25 kg hakkındaki bütün ayrıntıları…

Acesulfame K (950) 25 kg Yapısı

Acesulfame beyaz ince kristal bir yapıya sahiptir. Acesulfame K (E950) 25 kg’ın kimyasal ismi Asesülfam K potasyumdur. Acesulfame’nin kimyasal formülü ise şu şekildedir;

  • Kaynağı; bu tatlandırıcı sentetik olarak üretiliyor. Sentetik şekilde üretilmesi özelliği kapsamında da beyaz ince ve kristal bir görünüme sahip olmaktadır. Yapısı bakımından hacim artırıcı bir ayrıntıya sahip olmasıyla beraber, farklı sektörlere aktarılarak kullanılmasında mümkündür. Acesulfame YYT sınıfından bir tatlandırıcıdır.
  • Fonksiyonları ve özellikleri; Acesulfame’nin en bilinen özelliklerinden birisi düşük kalorili bir tatlandırıcı olmasıdır. Bu tatlandırıcı aynı zamanda sentetik ve organik bir tuzdur. Bu tatlandırıcı aynı zamanda da sindirim sisteminde değişim oluşturmadan dışarı atıldığından dolayı her hangi bir kalori alma durumu söz konusu değildir. Bu tür özelliklerinden dolayı da bir çok gıda sektöründe yapılan yiyecek ve içeceklerde bu madde tercih edilmektedir. Bu madde gıdalara dengeli ve yerinde tatlar verdiğinden dolayı da tercih edilir bir yapısı söz konusudur
  • Asesulfam K genel olarak çok iyi bir sinerjik etki gösterdiği ve kullanılan ürünlerde istenilen tatlılığı artırdığı dan dolayı aspartam ve diğer tatlandırıcılar la beraber kullanılmaktadır. E950 de gıda katkı maddesi olarak tanımlanan bir maddedir.
  • Strüktür ve molekül yapısı ise; Asesulfam potasyum, 6-metil-1,2,3-oksathiazin-4(3H)-1 2,2- dioksit’in potasyum tuzudur. Bu tuz beyaz kristal toz halinde bulunmaktadır. Kimyasal formülü ise C4H4KNO4S dür. Molekül formülü ise 201,24 g/ mol.

Acesulfame K ( E950 ) 25KG Kullanım Alanları

Acesulfame bir çok ünlü mamullerde kullanılmaktadır. Acesulfame K (E950) 25 KG aynı zamanda da alkolsüz içeceklerde ve sakızlarda tatlandırıcı, lezzet artırıcı olarak kullanılıyor. Aslında bu madde bir çok yiyecek ve içeceklerde bulunmaktadır. Acusulfame, Aspartam gibi diğer tatlandırıcıların tam aksine ısıtıldığı zaman hiç bir şekilde değişime uğramadığından dolayı pişirilmiş ya da fırınlanmış yiyeceklerde de kullanımı gayet yaygındır. Bu konuda geniş kapsamlı olarak denendi ve her zaman farklı gıda üretimlerine aktarılan bir yapıya da sahip olduğunu belirtebiliriz.  Acesulfame K ( E950) 25 kg bulunduğu yerlere örnek verecek olursak;

  • Meyve suyu
  • Soda
  • Pasta jölelerinde
  • Süt ürünleri
  • Alkollü içecekler
  • Dondurma
  • Reçeller
  • Tatlılar
  • Sakızlar
  • Turşular
  • Diş macunları
  • Gargaralar
  • Salata sosları
  • Marmelatlar
  • Mısır gerçekleri
  • Baharatlar
  • Ağız spreylerinde
  • Alkolsüz içecekler
  • Ünlü mamullerin içerisinde

Bir tatlandırıcı ve aynı zamanda tuz özelliğinden dolayı da hemen hemen her yiyecek ve içeceğin içerisinde yer almaktadır. Gıda katkı maddeleri hariç ilaç katkı maddelerinde de kullanılmaktadır.

Yapay tatlandırıcı Acesulfame Potasyum sağlığa zararlı mı?

Pek çok insan değişik yöntemlerle kullanarak kilo vermeye çalışırlar. Kilo vermek isteyen kişilerin kendilerine koydukları en önemli hedeflerden birisi de şekeri azaltmaktır. Bundan dolayı da insanlar şekerin alternatifi olarak da en com yapay tatlandırıcılara başvuruyorlar, fakat sayılarının ve çeşitliliği yönünden her geçen gün artarak çoğalan yapay tatlandırıcıların insanların vücudunu nasıl etkiledikleri yanda hangi tatlandırıcının daha iyi olduğunun cevabı henüz bulunmaktadır.

İsmini bir çok kez duymuş olduğumuz Acesulfame K (E950) en sık olarak kullanılan aynı zamanda da tartışmalı yapay tatlandırıcılar arasında yer almaktadır. Acesulfame Potasyum yapay tatlandırıcısının gidi etiketlerinde yer alan şekilleri aşağıdaki listededir;

  • Asesulfam K
  • Asesulfam potasyum
  • Ace-K
  • E950 ( genellikle Avrupa’da kullanılır)

Bu madde şekerlerden 200 kat daha fazla tatlı olmasına rağmen kalori olarak her hangi bir değeri bulunmamaktadır. Bu madde dil üzerinde yer alan tat reseptörlerini uyararak ektisini göstermektedir. Bu şekilde pek çok içecekten ve yiyecekten kalori almadan çok daha fazla tat alma fırsatı sağlanmaktadır. Söz konusu olan maddenin Aspartam ve sükraloz gibi farklı tatlandırıcılar ile beraber acı tatlarını maskeleme adına yiyecekler içerisinde kullanılan formları da bulunmaktadır. Acesulfame K (E950) 25 kg’ın en ilginç yanı ise vücutta değişime uğramaz hatta depolanmayarak alınan maddenin tamamı idrarla birlikte dışarı atılır. Yani hiç bir zararı bulunmayan bu tatlandırıcı gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Eğer zararlı bir madde olsaydı günlük hayatımızda kullandığımız bir çok yiyecek ve içeceklerin de içerisine katılmasına izin verilmezdi.

Asesülfam potasyumun yapay tatlandırıcının tartışmalı noktaları

Bir çok yapay tatlandırıcıların vücuda yarattığı etkileri halen tartışmalıdır ve vücuda oluşturduğu bazı zararları olduğu iddia ediliyor. Hatta bu tür tatlandırıcıların iştahı, kilo kontrolünü, metabolizmayı ve kan şekerine müdahale ettiği iddia edilmektedir. Bu tatlandırıcılar hakkındaki en buyun endişe edilen konular ise; kanser gelişimine etkisi olup olmadığı ayrıca bebeklerin anne karnındaki gelişimlerini etkileyip etkilemediği hakkındaki tartışmalardır.

Duyulan bu endişelere rağmen Amerika ve Avrupa’da insanların kullanması için güvenli olduğu konusunda kabul edilmiştir. Acesulfame’nin FDA tarafından günlük olarak alımı kg başına Amerika’da 15 mg Avrupa’da ise 9 mg olarak sınırlandırılıp alımı kısıtlanmıştır. Söz konusu olan bu rakamlar Amerika’da yaklaşık olarak 68 kg olan bir insanın günlük olarak 20 kutu diyet kola tüketmesine eş değer olarak aynıdır. Bazı ülkelerde Acesulfame’nin kullanılması kabul edilmesine rağmen bilim adamlarının yaptıkları çalışmaların bilimsel standartları karşılaşmadığını bildirdiler.  Bütün tartışmalar bu yöndedir ama yapılan bir com çalışmalar da her hangi bir zararına rastlanmamıştır. İnsan sağlığı için bilim adamları sürekli çalışmalarını sürdürüyorlar.

Acesulfamın kan şekeri ve insüline etkileri nelerdir?

Yapılan araştırmalar sonucunda Acesulfame K (E950) 25 Kg yapay tatlandırıcının kan şekeri üzerine minimum etkisi olduğu bulunmuştur ve diyabet hastalarında kullanımının güvenli olduğu bildirilmiştir. Bununla beraber etki mekanizması tam anlamı ile kanıtlanamasa da birkaç çalışmadan sonra diyet içecekleri tüketimi ile tip 2 diyabet, obezite ve metabolik sendrom gelişimi arasında bağlantısı olduğu bulunmuştur. Bundan dolayı yapay tatlandırıcıların kan şekeri ve insülin üstüne etkilerini tartışmalı hale getirmiş durumdadır.

Söz konusu olan madde hakkında laboratuvar ortamında yapılan bazı deneyler  sonucunda asesülfam potasyumun bağırsaktan şeker emilimini arttırdığı gözlenmiş. Ayrıca bu tatlandırıcılar hakkında yapılan hayvan deneylerinde; farelere yüksek dozda asesülfam potasyum direk olarak verildiğinde insülinin bazal düzeyin % 114-210 oranın üzerine çıktığı görülmüş. Yapılan insan deneyi çalışmalarında ise kan insülin düzeyini etkilemediği görülmüştür ama uzun vadede etkisi bilinmiyor.

Asesülfam potasyum kanser riskini artırır mı?

Asesülfam potasyum ile alakali en büyük iddialardan birisi de kanser gelişme riskini artırdığı konusudur. Günümüzde bir çok  içecekte rahatlıkla  kullanılmasından dolayı daha fazla birer Acesulfame K (E950) 25 kg  maruz kalmaktadır. Bir çok bilim adamı asesülfam potasyumla alakalı  yaptıkları çalışmaların da geçerliliğini sorgulamaktalar. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi ve FDA Acesulfame potasyumun güvenli olduğunu söylemektedir ve kanserin gelişmesine etkisi olduğunu söyleyenlerin yeterli bir kanıtları olmadığı konusunda savunmakta. Acesulfame potasyum pek çok çalışmada incelenmiştir ve genotoksik yani DNA’da mutasyon meydana getiren herhangi bir aktiviteye rastlanmamıştır, aynı şekilde tekrarlanan çalışmalarda kanser yapıcı etkisine de rastlanmamıştır.

Bu konu hakkında yapılan en büyük çalışmayı yapan Amerika Ulusal Toksikoloji Programı tarafından yapılan hayvan deneyinde ise farelere 40 haftadan fazla diğerlerinin %3’ü kadar  aselsülfam potasyum yani insanalrin günde yaklaşık olarak 1000 teneke kutu içecek tüketimine eşit miktarda madde verilmiştir, fakat bu çalışmalar sonucunda da kanser riskini artıracak her hangi bir kanıta rastlanmamıştır.

Acesulfamın olası yan etkileri nelerdir?

Acesulfame K (E950) 25 kg hamileler tarafından yüksek bir oranda alındığı zaman bunun erken doğuma sebep olabileceği düşünülüyor. Yapılan bir çalışmada esesülfam potasyumun plesanta ve anne sütüne geçtiğine rastlanmamıştır ve  bu durumda eğer anne hamileyken ya da bebek emzirirken bu maddeyi kullanırsa bebeğin ilerleyen dönemlerdeki yaşamında şekerli gıdalara daha yatkın olabileceği tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalar doğrultusunda bu maddenin farelere uzun süreli uygulanması sonucunda nörolojik aksaklıklara ve beyin fonksiyonlarında azalmalar sebep olduğu gözlemlendi. Her kullanılan ilacın ya da bir besinin fazlası zarar olduğu gibi bu tür tatlandırıcıların da fazla kullanımı zararlıdır. Dikkatli ve doğru kullanımlarında her hangi bir zararı söz konusu olmayacaktır. Ayrıca uzun süre kullanılması durumunda;

  • Baş ağrısı
  • Depresyon
  • Karaciğer rahatsızlığı
  • Böbrek rahatsızlığı

Gibi bazı hastalıklara neden olmaktadır. Kullanan kişiler uzun süreli kullanmaları doğru bulunmamaktadır. Kontrollü bir şekilde kullanılması gerekmektedir.

Asesülfam potasyum kullanımından kaçınmalı mıyız?

Tatlandırıcı olarak kullanılan Acesulfame K (E950) 25 kg fazla şeker tüketen insanların kullanması faydalı olabilir, ama şunu da unutmamak gerekir ki şimdilik güvenli gibi görünen Asesülfam potasyum tatlandırıcısı uzun seneler boyunca kullanıldığından ne gibi etkileri olabileceği bilinmiyor. Yapılan uzun süreli hayvan deneylerinde yüksek dozlarda tolere edilerek gözlemlense de bilim adamları yapılan bir çok çalışmanın yeteri kadar ikna edici olmadığını söylüyorlar.

Söz konusu olan tatlandırıcının tamamen uzak durulması gereken bir tarak ortaya konulmadığından dolayı tüketip tüketmek konusunda insanların kişisel kararlarına kalmış bir durumdur. İnsanlar en çok kilo problemlerinden dolayı şekerden uzak durdukları zaman bu tür tatlandırıcılara ihtiyaç duyuyorlar. Bunları kullanmak içinde bir doktora danışarak kullanmaları aslında en doğru karardır. Her insana iyi gelecek diye durum söz konusu olmadığı için doktor kontrolü altında kullanılması en doğru karardır.

 

 

Yorum Gönder

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.

Whatsapp
Bizi Arayın