Ascorbik Asit - Ok Kimya

Ascorbik Asit

Ascorbik Asit VİTAMİN C ( E300 )

Ascorbik Acit Vitamin C (E300), pek çok yiyecek ve içeceklerde, hatta bebek mamalarının içerisinde yer alan bu katkı maddesi etiketlerde çoğunlukla C vitamini olarak adlandırılmaktadır. PH kontrol sağlamasından dolayı genellikle gıdalara asit düzenleyici olarak ilave ediliyor. Ayrıca bu katkı maddesi meyve ve sebzelerin kararamamaları için kullanılıyor. Bu katkı maddesi oksijen tutma özelliği sayesinde Antioksidan olarak da ilave ediliyor. Fırıncılık sektöründe geliştirici ajan olarak, meyve pulp ve sularında ise renk solmasını önlemek amacıyla kullanılıyor. Dünya genelinde Ascorbik Acır Vitamin C(E 300) 25 kg üretiminin yüzde 80’i Çin’de yapılmaktadır. Bu ürün 25 kg’lık ambalajların içerisinde internet üzerinden kimyasal maddeler ve katkı maddeleri satan siteler aracılığıyla kolaylıkla bulunabilmektedir.

Ascorbik Asit Vitamin C (E300) Yapısı

Ascorbik Acit Vitamin C(E300) 25 kg kristal şeklinde, toz beyaz renktedir. Bu katkı maddesinin kimyasal isimleri

  • Vitamin C
  • Vicomin C
  • Ascorvit
  • Acorbate
  • Ascorbutina
  • 3- Keto- Lgulofuranolactone
  • Secirbate
  • L- Aacorbic Acid
  • Ascorbik Acit
  • Askorbik Acit

Olarak geçmektedir. Bu ürün  25 kg’lık paketlerde satışa sunulmaktadır. Sağlıklı şekilde gelişmek için  diş, kemik ve deri için vazgeçilmez bir bileşen olarak bilinen ve C vitamini olarak da isimlendirilen L-askorbik asit (Askorbik asit), demirin absorblanması ile kan damarlarının yapısal gücünü sürdürülmesi, kolajen sentezi, bazı aminoasitlerin metabolizmasında ve adrenalin bezlerin hormon sentezi ve salgılanması gibi metabolik fonksiyonlarında görev yapan karbonhidrat benzeri bir kimyasal madde olarak piyasalarda yer alıyor.

Ascorbik Acit, hafif Sarı ya da beyaz renkte kokusuz kristalimsi bir yapıda madde olup suda tamamen çözünen fakat etanolde biraz çözünmektedir. Bu madde dietil eğer çözeltisinin içerisinde de hiç çözünmüyor.  Ascorbik Acit Vitamin C (E300) 25 kg geleneksel yollarla elde edilmesi, sorbitolün 7 basamaklı kimyasal bir süreç olan Reichstein prosesiyle biyo dönüşüme uğratılması ile meydana gelirken, yeni geliştirilmiş fermantasyon teknolojisi ile bu süreç içerisinde önemli bir bileşen olan ketogulanik asit üretim maliyetleri düşünülerek önemli bir ilerleme almıştır.

Ascorbik Acit Vitamin C (E300) Saklama Koşulları

Katkı maddesi olarak kullanılan Ascorbik Acit oksijen varlığız güneş ışığı, sıcaklık artması ve ultraviyole ışıklara maruz kalma, bakır ve demir gibi ağır metallerin varlığı, güçlü asit ve alkali koşullar gibi durumlarda bu oksidasyon maddenin derecesi yükselmektedir. Bundan dolayı da askorbik asit soğuk, karanlık ve metallerin olmadığı kapalı alanlarda depolanması gerekir.

Ascorbik Acit Vitamin C (E300) Kullanım Alanları ve Tanımı

Ascorbik Acit, C vitamini olarak da bilinmektedir, suda eriyebilen ve pek çok görevi olan bir vitamindir. Bir çok hayvan ve bitkiler, kendi ihtiyacı  C vitaminini glikozdan üretebiliyorlar. Bazı meyve yarasaları, insanlar, insan benzeri primatlar ve Hint domuzu C vitamini üretemediği için bunu besinlerden almak zorunda kalıyorlar.

Ascorbik Acit Vitamin C (E300) 25 kg bir monosakkarit türevi olup yapıca glikoza ve diğer 6 karbonlu monosakkaritlere benzemektedir. Rengi olmayan, beyaz, dikdörtgen kristaller şeklindedir. Kendine has çok hafif özel bir kokusu var. Bu madde ekşi tatta ve asit reaksiyondadır. Optikçe aktif bir madde. Ascorbik Acit Polarize ışığı sağa çevirir. Aseton içerisinde çok zor çözünmektedir. Benzen, petrol eteri, kloroform, eter ve yağlarda hiç çözünmüyor. Söz konusu olan C vitamini kimyasal yönden askorbik asidin ışığı sola döndüren enantiyomeri bir maddedir.  Ticari C vitaminleri genellikle askorbik asit kristallerinden ya da askorbik asidin kalsiyum ya da sodyum tuzlarından oluşuyor. Ascorbik Acit Vitamin C (E300) 25 kg (askorbik asid) omurilik, akciğer ve göz gibi pek çok hayvansal dokunun sulu bölümlerinde oldukça fazla yoğunlukta (milimolar ve üstü) bulunmaktadır. Gıda ham maddelerinde ve ilaç katkı maddelerinde oldukça fazla kulanılmaktadır.

Ascorbik Acit C vitamininin kesin ölçümü hem maddenin biyokimyasal hem de farmakokinetik özellikleri için zorunlu olmaktadır. Askorbik asidin biyolojik sistemlerde aldığı rol, C vitaminin fonksiyon ve gerekleri iki faktörle beraber ele alınması gerek. Bunlardan;

  • İlki C vitamininin hem antioksidan hem de bir enzim kofaktörü olarak hareket etme yetenekleri de dahil biyokimyasal özellikleridir.
  • İkincisi ise, bağırsaklarda emilemeyen serum konsantrasyonunu, kullanım ve dışarı atılımını, hücresel dağılımı içeren farmakokinetiği olur.

Ascorbik Acit Vitamin C (E300) 25 kg bütün canlı dokusunda bulunmaktadır. Doğada çok fazla şekilde bulunan bu vitamin en zengin kaynaklarını taze sebze ve meyvelerden oluşmaktadır. Meyvelerin içerisinde en çok askorbik asit içerenler;

  • Portakal
  • Limon
  • Greyfurt
  • Ananas
  • Kivi
  • Çilek
  • Frenk üzümü

Az miktarda askorbik asit içerenler ise şu şekildedir;

  • Armut
  • Elma
  • Erik

Bu meyveler arasında özelliklede sitrus meyveleri olan portakal, limon ve greyfurt ayrıca kivi ve domatesin kabukları askorbik asit bakımından oldukça zengindir.

Sebzeler arasında ise askorbik asit bakımından en zengin olanlar şu şekildedir;

  • Karnabahar
  • Kuru soğan
  • Kuşburnu
  • Ispanak
  • Turp
  • Biber
  • Tere
  • Maydanoz
  • Yer elması

Bu gurup içerisinde yer almaktadır.

Ascorbik Acit Vitamin C (E300) kullanım alanları

Ascorbik Acit, genel olarak pH kontrolü amacı ile bir asit düzenleyici olarak kullanılmasına rağmen, kullanıldığı gıda ürünlerinde asidik bir tat veriyor. Bir üretiminde antioksidan olarak kullanılan Ascorbik Acit Vitamin C (E300) 25 kg, bunaklığı engelliyor ve biranın raf ömrünü iyileştirmekte, et ürünlerinin endüstrisinde rengin sürdürülmesi ile alakalı olarak koruyucu görev yapmaktayken , fırın sektöründe de geliştirici ajan olarak, meyve pulp ve sularında da renklerinin solamamalarını engellemek için kullanılıyor. Bunların dışında dönmüş yumurta ürünleri, tereyağı, toz ve konsantre süt, dönmüş patates gibi ürünlerde kullanılıyor.

Potasyum askorbat ve sodyum askorbat olmak üzere iki çeşit tuzu bulunan Ascorbik Acit Vitamin C (E300) 25 kg, özelliklede konserve ya da şişelenmiş ürünler gibi tepe boşluğu olan ürünlerde oksijen tutucu olarak kullanılıyor. Bu asidin sodyum ve kalsiyum tuzları, suda çözündüğü için yağları oksidiyondan koruyamıyor. Bu nedenden dolayı yağ aşırı esterleri olan askorbik palmital ve askorbik steorat kullanılıyor. Sarımsı beyaz ya da beyaz kristal toz halde bulunan esterler, turunçgillerin kokusuna benzer hafif kokulu olup, gıdalarda oksijen tutucu etkisi olan bir madde olarak bulunur.

Ascorbik Acit, oksijeni absorblayıp tersinir bir tepkime ile dehidroaskorbik asite dönüştürüyor. Bu önemli işlem, meyve ve sebzelerde oksidatif esmerleşmelere, et ve deniz ürünlerinde ransiditeyi, sütte arzu edilmeyen koku gelişimini önlüyor.

Ascorbik Asit Vitamin C (E300) 25 kg katkı olarak; vitamin preparatları, içecek ürünleri ve hayvan yemlerinin içerisinde kullanılıyor. Birçok gıdanın C vitamini ile zenginleşmesinde , askorbik asit hali hazırda antioksidan olarak görev yapmakta ve vitamin değerlerini zedelenmekte. Bunların önüne geçilebilmesi için C vitamini ile zenginleştirilmek istenilen ürünlerde stabilitenin sağlanması serbest oksijenin elemine edilmesiyle gerçekleştiriliyor.

Sebze meyve işlenmesin de oksidasyona maruz kalan bir askorbik asit çizgilerinde askorbik asit oksidasyon ve ayrışma ürünleri olan 3- deoxy -L – pentose ve furduraline parçalanmaktadır. Bu durumda oksijen ile kendisi reaksiyon vererek proseste ki diğer bileşenlerin oksijenle okside olmasına engel olmuş olur.

Ascorbik Acit Vitamin C Önemi ve Eksikliği

Ascorbik Acit Vitamin C (E300) 25 kg, insanlar için zorunlu bir besin kaynağıdır. Bu vitamininin vücudun birçok dokusunda sağlamlığı veren kolajenin üretiminden alyuvarların işlemesine kadar çok sayıda görevi bulunuyor.

Beslenme rejiminde bu vitaminin eksikliğinde iskorbüt hastalığı ortaya çıkar. Söz konusu olan hastalık kolayca kanayan diş etleri, halsizlik, ciltte morluklara sebep olan deri altında küçük kanamalar, eklem ağrısı, saçların kıvrılması, hiperkeratosis, nefes darlığı ver uyuşukluk halı gibi etkenlerle kendini gösterir. C vitaminin eksikliği durumunda önemli bir erken belirti bitkinliktir.

Askorbik asidin, vücutta pek çok kimyasal tepkimenin normal şekilde gerçekleşmesi için gerekli olması, dışardaki etkenlerin bu vitaminin dokulardaki durumunu etkilemesi bireyin gereksinimini artırıyor. Askorbik asidin insan vücudunda bulunan dokularda doymuş bir düzeyde bulunması gebelik, zehirlenme, emziklikik, bakteri toksinleri ya da enfeksiyonlara, soğuk, hırpalanmalar, yaralanmalar gibi strese karşı konulması için önemli bir vitamindir.

Sporcuların normal düzeyden daha çok Ascorbik Acit Vitamin C (E300) 25 kg ihtiyaçları olduğu bilinmektedir. Bu vitaminin alımlarını yanık ve ameliyatlarda günlük duyulan ihtiyaçtan biraz daha fazla alınması gerekir.  Doğum kontrol haplarını ağız yolu alınması, sigara içenler ve hamilelik durumlarında da vitamin gereksinimi artırılmalıdır.

Ascorbik Acit Vitamin C (E300) 25 kg yetersizliği başladığı zaman idrarda ve kandaki askorbik asit miktarı azalıyor. Yetişkinler üzerinde radyoizotopla yapılan çalışmalarda, normal askorbik asit alımında vücutta bulunan dokularda ortalama 1500 mg kadar Askorbik asit bulunuyor. Ascorbik Asitsiz bir diyet alınmaya başladıktan sonra bu oran günlük olarak yüze 2,6’lık bir hızla azalarak 84 ila 97 gün sonra 300 mg’a kadar inmekte. Bu düzeye inilince idrarda askorbik asit görülmüyor, kan plazmasındaki oran ise 0,3 mg/100 mL’ye iniyor. Bu durumda da Ascorbik Acit Vitamin C (E300) 25 kg eksikliğine bağlı olarak klinik belirtiler meydana gelmeye başlamaktadır.

Söz konusu olan klinik belirtilerin hafif şekilleri yorgunluk, iştah azalması, yaraların iyileşmesindeki gecikme ve isteksizlik bulunmaktadır. Vücutta vitamin eksikliği arttıkça hastalık belirtileri artmakta ve sırası ile anemi, diş kayıpları, büyümede duraklama,  enfeksiyonlara karşı direncin azalması, ateş, diş etlerinin şişmesi ve kanaması,  eklemlerde şişmeler, kanamalar ve kemiklerde kırılmalarla belirlenen skorbüt hastalığı görülür.

Araştırma yapanlar askorbik asidin kalp ve kanser hastalığının önlenmesi için, sıradan soğuk algınlığı önlenmesi gibi hastalıklarda bağışıklık sistemlerinin güçlendirmesinde büyük rol oynadığını belirtiyorlar. Tüm canlı dokularında yer alan Ascorbik Acit Vitamin C (E300) 25 kg vücutta pek çok kimyasal tepkimenin normal olarak yürümesi için gerekli bir vitamindir. Doğada yaygın şekilde bulunan bu vitamin en zengin kaynakları ise taze sebze ve meyvelerde bulunmaktadır.

Yorum Gönder

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.

Whatsapp
Bizi Arayın