Asetik Asit - Ok Kimya

Asetik Asit

Asetik Asit’in bir diğer ismiyle etanoik asit olan ve CH3COOH formülü olan bir asit türüdür. Bu asit sirkelere eski tadını ve keskin kokusunu sağlayan organik bir madde. Şirketlerin içerisinde asetik asit %4 – %5 oranında bulunmaktadır. Bu asit karboksilik asitlerin iki karbonlu en küçüklerindendir ( en küçük olan ise formik asittir asetik asit bundan bir büyüğüdür). Bir tane asetil grubu ve bir hidroksil grubu olan iki küçük fonksiyonel gruptan meydana gelmektedir. Bu asit doğada karbonhidratların  yükseltgenmesi ile oluşur. Sanayi sektöründe hem sentetik proseslerle  hem de biyolojik  elde edilmektedir. Bu aside tuz ve esterine de  asetat denmektedir. Asetik asit  suda tamamen çözünmektedir. Asetik asit duru ve renksizdir, ayrıca bu asidin çürütücü özelliği de bulunmaktadır.

Ev sirkelerinin dışında sanayilerde genel olarak poliyinil asetat ve selüloz asetat üretiminde katkı maddesi olarak kullanılıyor. Asetik asit karbonhidratların yükselmesi ile oluşurken,  sanayide hem biyolojik yollarla hem de sentetik yollarla üretimi yapılmaktadır.

Gıda katkı kimyasalları arasındaki kodu E260’dır ve sanayilerde çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Koruyucu, asit sağlayıcı, lezzet verici, şelatlayıcı gibi görevlerde kullanılıyor. Ayrıca bu asit sirke imalatlarında, ilaç ve kozmetik ürünlerinde, emprenye, apre dağlama maddelerinin yapımında  kullanılmaktadır. Bunların yanında kauçuk imalatlarında koagülatör olarak kullanılıyor. Ayrıca  deri sanayisinde ve boya yapımların da görev görmektedir. Hatta alüminyum asetat tuzu yeni kesilmiş yararlarda kan durdurucu olarak kullanılıyor.

Asetik asit  zayıf bir asit olduğu için ev içerisinde temizlik maddesi olarak da işlev görmektedir. Örnek verecek olursak, çaydanlıkların içerisinde oluşan kireçlerin arındırılması, cam ve benzeri parlak yüzeylerin madeni birikimlerinden temizlenmesi gibi örnekler verilebilir.  Ayrıca koruma görevi de bulunmaktadır, gıdalarda ve sosların içerisinde koruma açmalı olarak kullanılıyor. Turşuların içerisinde kullanılmasının asıl görevinde bundan dolayıdır, turşuların içinde bulunan sebzeleri koruyarak diri kalmasını sağlar. Bu asidin sağlamış olduğu asitli ortam pek çok mikroorganizmanın oluşumuna engel teşkil ediyor. Bu sayede turşu olan sebzelerin ömrü uzuyor.

AcOH ya da Etanoik asit olarak da isimlendirilen asetat bileşikleri, sentetik elyaflar ve kumaşların üretimi için reaktif olarak kullanılan önemli bir endüstriyel organik kimyasal bir maddedir. Asitliği kontrol etmek ve çeşni olarak gıda katkı maddesi olarak da kullanılabilir. Su uzaklaştırıldığında, asetik asit buzlu asetik asit olarak adlandırılır ve daha sonra mükemmel bir protik çözücüde olabiliyor.

Asetik asit, fotoğrafçıların kullandığı filmler için selüloz asetat proseslerinde, odun tutkalı için ve sentetik elyaf ve kumaşlar için poliyilin asetat prosesi de önemli bir kimyasal katalizörü ve endüstriyel bir kimyasal maddedir.

Asetik Asit  Gıda (E260) 60 Kg’ın Yapısı

Asetik asidin yapısı su şekildedir;

  • Bu katkı maddesinin içerisinde %85’i asetik asittir.
  • Sirkelere eksi tat ve keskin koku veren asetik asit piyasada E260 kodu ile bulunmaktadır.
  • Yapısından dolayı suda tamamen çözünür.
  • Asetik asitin kimyasal formülü CH3COOH’dır, molekül ağırlığı 60,05 g/mol, erime noktası 16,5 derece, yoğunluğu 1,266 g/ cm³ ve kaynama noktası da 118,1 derecedir.
  • Asit  glasiel asetik asit çeşidi %99,5 saf asetik asit içeriyor. A. asidin söz konusu olan bu %99,5’lik glasiel formu 17 °C’de katılaşır ve kristalimsi buz taneciklerine benzer bir yapı meydana gelir.
  • Renksiz sıvı haldedir.
  • Kimyasal isimleri; sirke asidi, E260 ve Etanoik asittir.
  • Görevi ise lezzet verici, asitlik sağlayıcı, koruyucu gibi bir kaç görevi vardır.
Asetik Asit %80

Asetik Asit Molekülü

Asetik Asit Gıda (E260) 60 kg’ın kullanım alanları ve tanıtımı

Asetik asit, sanayide biyolojik ve sentetik yollarla imalat edilmektedir. Bu maddenin tuz ve esterine esetat denmektedir. Üstelik suda tamamen çözülür ve zayıf bir asittir. Kristalimsi buz taneciklerine benzer bir yapısı olan asit şu alanlarda kullanılır;

  • Sirke imalat ederken kullanılır. Ayrıca asit turşu yapımlarında mikroorganizmaların meydana gelmesini engeller ve turşu içerisindeki sebzelerin bozulmasına engel olur.
  • Bu asit maddesi sanayide çoğu kimyasalların üretiminde hammadde olarak kullanılıyor. Özellikle de vinil asetat üretiminde kullanılıyor, bundan elde edilen polivinil asetat tahta tutkalı olarak kullanılıyor.
  • Ayrıca çözücü olarak sanayi sektöründe kullanılıyor. Örnek verecek olursak; PET plastiklerin üretimi için kullanılan tereftalik asitin üretiminde çözücü olarak iş görmektedir. Bu kullanım şekli Asetik Asit Gıda (E260) 60 kg’ın bütün kullanımlarının içinde %5 ila %10 arasında oranlardadır.
  • Asit 4. Gıda sektöründe tampon olarak da kullanılabiliyor. Koruyucu, lezzet verici, asit sağlayıcı olarak kullanılıyor.
  • Asetik asit Zayıf asit özelliği göstermektedir ve bu özelliği sayesinde ev temizliğinde de hijyen kimyasalı olarak tercih ediliyor. Seyreltik asit  olarak bilinen sirke çaydanlıkların içerisinde meydana gelen kireçlerden  kurtulmak için, cam ve diğer parlak yüzeylerde madenî birikmelerin hijyeni için kullanılıyor.
  • Bir diğer kullanım alanı ise tıb alanıdır. Bu asit, servisi kanseri taramasında kullanılıyor. Serviks içerisine adetin asit uygulanır ve yaklaşık olarak bir dakika kadar bekledikten sonra beyaz bir alan meydana geldiği görülürse test pozitif anlamına gelmektedir.
  • Asidin türevleri olan maddelerinde kullanım alanları bulunmaktadır. Bunların içerisinde yer alan sodyum dokuma endüstrisinde ki veselüloz asetatta fotoğraf filmi üretim proseslerinde kullanılıyor.
  • Sirke üretimi yapımında kullanımı çok fazla önemli değildir. En önemli kullanım alanlarından birisi olan solvebt olarak sanayi de kullanımıdır. Polietilen teraflata PET plastiklerin üretimi prosesi de kullanılan tereftalik asitin üretiminde  solvebt olarak kullanılıyor, bu kullanma şekli asidin bütün kullanım alanları biçimde %5 ya da %10 arasındadır. Sektöründe tampon özelliği sayesinde E260 ismiyle bir gıda katkı maddesi konumundadır.
  • Ayrıca bir çok asetat esterleri Tishchenko reaksiyonu ile asetaldehitten elde edilmektedir. Bunun yanı sıra nitroselüloz, eter asetatlar, vernik sökücüler, akrilik cilalar ve ahşap lekeleri içinde solvent olarak kullanılıyor.
  • Etin olgunlaştırılması için, soslarda,  sebze konservelerinde, mayonezde, turşularda ve bebek mamalarında kullanılmaktadır. Asetik asidin kullanım alanı yalnızca gıda ile sınırlı değil. Tekstilde, kozmetikte, eczacılıkta kullanım alanları vardır.
  • Fırınlanmış ürünlerde ve ekmeklerde asetik asit koruyucu olarak kullanılıyor.

Asetik Asit Gıda (E260) 60 kg’ın nasıl kullanılıyor?

Sirke oluşumu; melas olarak adlandırılan madde fermantasyona uğratılır. Daha sonra meydana gelen alkol, derin bir kültür yöntemiyle asetik asiye dönüştürülür. Ardından elde edilen %10 ya da %12’lik asetik asit etik asetat ile eksrakte edilir. Daha sonra azeotripik damıtımı yapılır ve %98 ya da %99  meydana gelir. Elde edilen bu madde sirke olarak genelde %4 ya da %5 miktarında içerir fakat turşu kurulan şirketlerde bu oranlar %18 civarındadır. Sirkeler turşu yapılırken sebzelerin ömrünü uzatmak için önemli bir yöntemdir.

Asetik Asidin Etkileri

Yoğun şekilde kullanılan asit cildi yakar, gözlere kalıcı şekilde zarar verir ve ciltte kabarcık meydana gelmesine sebep olur. Bu maddenin etkileri bir kaç saat sonra hissedilir. Bu oluşacak etkilerden korunmak için nitrik koruma eldivenleri giyinmelidir. Gıdalar için kullanmak için bazı işlemler yapılıyor ve bu işlemler esnasında her hangi bir zarar görmemek için bu nitrik eldivenlerin kullanılmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca asetik asit 39 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda tutuşabilir, bu nedenden dolayı havayla hava ile patlayıcı karışımlar meydana gelebilir.

%25 oranından daha yoğun olan  laboratuvarlarda cekerocak altında kullanılması gerekir. Seyreltik asetik asitlerin zararı yoktur fakat daha kuvvetli çözeltileri insan ve hayvanlar için zararlı. Bu  asit sindirim sitemine ciddi şekilde hasar verirken kan asitliğini ölümcül miktarda değiştirmektedir.

Yorum Gönder

Whatsapp
Bizi Arayın