Kafein - Ok Kimya

Kafein 20 kg, bitkilerin tohum, yaprak ve meyvelerinde doğal bir şekilde olan alkaloid türüdür. Kafein matein, tein ya da guaranin olarak da bilinmektedir. Kafein adı ilk olarak dünya literatüründe 1819 senesinde Alman kimyager Friedich Fedinand Ruge’un verdiği biliniyor.

1970’li senelerin sonlarına doğru da egzersiz performansında kafeinin pozitif etkisini gösteren çalışmalar yapılmaya başlamıştır.

Kafein maddesi 60 dan daha fazla bitkide olduğu biliniyor, bunun yanı sıra Kafein denince en çok aklımıza gelenler arasında kahve ve çay yer almaktadır.

Kafein 20 kg kahvenin tohumu, siyah çayın yaprakları, kakaonun çekirdeğinde ( doğal olarak çikolata yer alır ) bulunmaktadır. Yani bir insan Kafein günlük yaşamında birçok şeyden almaktadır Hatta Kafein dünyada binden fazla ilacın içerisinde bulunmaktadır.

Matein ve guaranin olarak bilinen bir çeşit alkaloid olan toz caffeine , karakteristik, yoğun ve acı bir tadı vardır. Kolalar, kahvelere ve çorba bazlı içeceklerde tat vermesi için kullanılıyor. Ülke genelinde de en çok tüketilen maddeler arası da yer almaktadır. Bunun yanı sıra metilksanti ismi verilen bir bileşik türüne ait bir maddedir.

Kafein  yapısı

Kafein  metein ve guaranin olarak bilinen bir çeşit alkoloiddir. Alkaloidler ise bitkiler tarafından doğal olarak üretilen amin yapısında kimyasal bir bileşiktir. Ayrıca mantarlar ve hayvanlar tarafından üretilen aminlerede alkaloidler denmektedir. Genel olarak bağımlılık yapıcı özellikleri ile bilinmektedir. Alkaloid adı alkaliye benzer olmaları nedeniyle verilmiştir.

Kafein 20 kg’ın özellikleri ve fonksiyonları

Kafein 20 kg, kahve tutkunları için vazgeçilmez bir madde olarak satışa sunulmaktadır. Söz konusu olan bu maddenin dozunu fazla kaçırılmayacak şekilde tüketilmesi, vücuttaki yorgunluk hissinin yok olmasına, algıların ise çok daha çabuk açılmasına vesile olmaktadır. Ağrı kesici ilaçların üretim alanında da çok şık kafein kullanımı bulunmaktadır. Aslına bakacak olursak kahvenin ve çayın yıllar boyunca sosyal etkinlik edası ile tüketilmesiyle beraberinde de caffeine duyulan ihtiyaç katsayısı da artış göstermektedir. Bu da hem üretim hem de tüketim dengesi açısından son senelerde kafeinin çok önemli bir konuma yerleştirmiş oldu.

Kahve ve Çaydaki Kafein Miktarı

100 ml’lik bir bardak çayda 11 miligram, 100 ml bir bardak kahvede de 41 mg toz caffeine yer almaktadır. Yani ortalama olarak 1 fincan kahve, kafein açısından yaklaşık olarak 4 bardak çaya denk geliyor demektir.

Kafein

Kafein

Kafein Kullanım Alanları

Kafein  pek çok yerde kullanılmaktadır. Bunları sırasıyla aşağıda yazalım;

  • Ağrı kesici ilaçlarda
  • Kahvelerde
  • Filtre kahvelerde
  • Gazlı içeceklerin içerisinde
  • Kola
  • Çay
  • Çikolatalar
  • Enerji içecekleri
  • İce- Tea

Gibi ürünlerin içerisinde Kafein yer almaktadır. Ayrıca Kafein’in sindirim sistemine etki edici özelliği olduğu için sindirim sistemi ile ilgili olan hastaların tedavisinde de etki etmektedir. Sindirim sisteminde de bir çok uzman doktor kafeinin her zaman dozunda bir şekilde tüketildiği zaman her hangi bir yan etki durumu oluşturmadan verim alınacak bir maddeye dönüşebileceğini vurgulamakta fayda var. Cafein sektör olarak sadece gıda ham maddelerinde kullanılmaz. Yoğun olarak ilaç hammaddelerinde ve kozmetik ham maddeleri olarak ta yoğun olaraktan kullanılmaktadır.

Kafein Bağımlılık Yapar mı?

İnsanlar düzenli bir şekilde Kafein aldıkları zaman bu duruma geniş bir açıdan bakılırsa Kafein bağlısı demek doğru olmayacaktır. Kafeinin bağımlılıktan ziyade sevdiğiniz bir alışkanlığın tekrar ettirilmesi gibi de düşünebilirsiniz.

Kafein bakımından bir kaç örnek verecek olursak yapılan bazı araştırmalara göre Amerika’da Kafeintüketim kişi başına günlük olarak ortalama 238 mg/gün, İskandinav ülkelerinde ise tüketim kişi başına 400 mg/gün olarak tespit edilmiştir. Sağlıklı yetişkin bireylerde ise orta düzeyde günlük Kafein alımı günde 400 mg kadar olduğu zaman olumsuz etkilere sebep olmuyor.

Kafein Etkileri

Kullanılış amacına göre Kafein kişiye pek çok yönden fayda veya zararlı olarak etkilemektedir. Antrenmanlarda kendini korumak isteyen bir sporcu, sınavlarının hazırlanması gereken bir öğrenci ya da masa başında uzun saatler mesai harcayan biri olabilirsiniz işte kafeinin her kesime hitap eden faydaları ve zararları şekilleri;

Kafein faydaları

  • Kafein bitmek bilmeyen mesailerde yorgunluk hissinin önemli derecede azaltıp işiniz ne kadar çok olursa olsun dinlenme ihtiyacı hissetmeden çalışmanızı sağlar
  • Yapılan çeşitli araştırmalarda kafeinin alzheimerı önlemede de katkı sağladığı kanıtlanmış bir durumdur
  • Bir şeye odaklanmanızı maksimum düzeye çıkartarak sorumluluklarınızı normalinden daha çok kısa sürede tamamlamanız da yardımcı olmaktadır
  • Sınav döneminde geceler boyu ders çalışıp ayakta durmamız gerekirken ihtiyaç duyduğunuz uykusuzluğu ve enerjiyi Kafein 20 kg sağlar.
  • Okuduğunuzu anlamanıza ve daha kolay şekilde ezberlemenize de yardımcı olur
  • Branşı ne olursa olsun spor ile uğraşan herkes antrenman sonrasında Kafein tüketmeye başlar. Yani antrenman süresince maksimum performans gösterebilir.
  • Reaksiyon hızı artıran futbol ve tenis gibi refleksif özelliklerini ön planda olduğu sporlarda bireye önemli bir avantaj sağlamaktadır. Daha hızlı bir şekilde düşünmenizi ve tepki vermenizi sağlamaktadır
  • Antrenmanlarda devamlı sağlarken kask ağrılarında azaltır. Özellikle de ağırlık kaldırma sporları için patlayıcı kuvveti etkileyerek daha ağır kaldırmaya ve tekrar sayını artırmaya yardımcı olmaktadır
  • Metabolizma hızı artırıcı etkisinden dolayı daha hızlı yağ yakmanızı sağlamaktadır. Ayrıca Kafein 20 kg en etkili ve en işe yarar doğal bir yağ yakıcıdır
  • Kan basıncı ve nabzın yükselmesi ile böbreklerde daha fazla kan süzülmesini dolayısıyla da vücuttan su atılmasını sağlamaktadır. Bu da tartıda daha hafif çıkmanıza ve şişkinliği giderilmesine neden oluyor.
  • Beyinde bulunan bazı damarları olumlu olarak daraltarak migren gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olur ve ayrıca baş ağrısına da iyi gelir.
  • Akciğer yollarını açarak bronşit gibi solunum rahatsızlıklarını önlemektedir
  • Bireylerin felç geçirme riskini 1/4 oranında azaltmaktadır
  • Deri hastalıklarına da iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Cilt kanseri tedavisinde olumlu etkileri bulunmaktadır.

Kafein 20 kg’ın Zararları

Özel bir sağlık sorunu olmayan insanlar için Kafein 20 kg doğru miktarda kullandığı takdirde herhangi bir soruna neden olmaz. İnsanlar ihtiyacından fazla Kafein alması durumunda ise şu problemler meydana gelmektedir;

  • Mide bulantısı
  • Nabzın aşırı derecede yükselmesine bağlı el titremesi
  • Psikolojik hastalıkları tetikleyerek uykusuzluğa bağlı sinirlenme, dekorasyon gibi sorunları ortaya çıkartır
  • Vücudun aşırı ısınması
  • İdrar miktarını ve sıklığını çoğaltır, vücuttan gerekenden daha fazla mineral ve vitamin atılmasına neden olabilir
  • Migreni tetikleyebilir
  • Günlük 300 mg Kafein başına vücutta 15 mg’dan fazla kalsiyum atılıyor
  • Kalp sorunu olanlarda kalp ritmini bozar ve yüksek tansiyon rahatsızlığı olan kişilerde tansiyon artmasına neden olur
  • Yemek esnasında ya da yemeklerden sonra alındığında çinko ve demir emilimini azaltmaktadır
  • Kafein mide asit salgısını artırarak gastrite neden oluyor
  • Aşırı derecede kullanılan kafein 20 kg ölümcül sonuçlara neden olabilir. Örneğin farelerde ölümcül Kafein dozu kilogram başına 192 miligramken, insanlarda ise bir oturuşta 200 kafeinli soda ya da 125 bardak çay ya da 75 fincan kahve içilirse çok büyük bir ihtimalle solunum yetmezliği veya kardiyovasküler şoktan dolayı ölümlere neden olacağı  sonucuna varılmıştır
  • Kafein düzenli ve uzun bir süre kullanılması durumunda beynin hipokampüs bölgesini etkileyerek öğrenmede güçlük çekmeye neden olabilir.
  • Kafein 20 kg kuşlar ve köpekler için özellikle ölümcüldür. Metabolizmaları kafeini sindirmeye uygun değildir. Bu nedenden dolayı da evcil hayvanlarınızı kafein içeren yiyecekler ve içeceklerden kaçınılmasına özen göstermeniz gerekiyor
  • Her ne kada kesin bir kanıta rastlanmasada hamile bayanlar arasında günde 200 miligram ya da üzeri Kafein 20 kg tüketimi olanlarda düşük yapma oranı ciddi miktarda arttığı gözlenmiş. Yapılan bir diğer araştırmaya göre ise bunun doğru olmadığı ortaya çıkmış olsa da İngiltere Yiyecek Standartları Ajansı hamilelerin günde 200 miligramdan fazla kahve tüketmesini önermiyor.
  • Belli bir orandan fazla Kafein tüketenlerin göz içi basınçları artıyor. Bu da bazı hastalıkların tetiklemesine neden oluyor.

Yukarda saydığımız maddeler sizleri korkutmasın. Vücudunuzun gereksinimini karşılayacak oranlarda Kafein 20 kg alırsanız bu sorunların hiç biriyle kolay kolay karşılaşmazsınız.

Kafein ne kadar tüketmeliyiz?

Kafein ihtiyacı insandan insana büyük farklar gösteriyor. Kişinin kütlesi, bünyesi ve kafeine olan duyarlılığı gibi etkenler ihtiyacın da aynı ölçüde de değişmesine sebep oluyor. Günlük olarak ortalama tüketim kilogram başına 4 ile 6 miligram arasında olması gerekir. Örneğin 80 kilogram bir kişinin günlük olarak alması gereken maksimum Kafein 20 kg oranı 480 miligramdır. Ortalama olarak ise 350 miligram Kafein alması ihtiyaç duyduğu enerjiye sağlamaktadır. Normal kahvelerde fincan başına 150 miligram Kafein bulunmaktadır. Bir porsiyon Taft coffee de ise 350 miligram Kafein yer alıyor. Bu sayede de 2,5 fincan normal kahveden alacağınız kahveyi Taft Coffee ile bir fincan alabilirsiniz ve bu sayede de ihtiyacınızı tek porsiyonla karşılamış olursunuz.

Kafein Hafızayı Güçlendiriyor mu?

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan John Kopkins Üniversitesi’nde kafeinin hafızaya olan etkisi incelemeye alınmıştır. Bu incelemede Psikoloji ve Beyin Bilimleri Yrd. Doç. Dr. Michael Yassa tarafından bir deney yapılmıştır. Kahve içmeyen ya da Kafein 20 kg alma alışkanlığı olmayan 160 kişinin katılması ile gerçekleştirilen bu deneyde deneklere çeşitli objeler gösterilmiştir ve 5 dakika süresince bunlara çalışarak akıllarında tutmalarını isteniyor. Daha sonra deneklerin yarısına 200 miligramlık Kafein tabletleri verilmiş ve diğer yarısında kafein içermeyen her hangi bir besin verilmiştir. Yapılan bu deneylerden bir gün sonraki gün Kafein 20 kg alan deneklerin diğerlerine göre çok daha iyi hatırlattıkları gözlemlenmiştir. Dr. Yassa bu deneyde kafeinin insan hafızası ve öğrenme sürecini olumlu yönde etkilediği kanaatine varmıştır.

 

 

Yorum Gönder

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.

Whatsapp
Bizi Arayın